Szőlő, Bor,Méz

Ez az oldal arról a három dologról szól, amik -családomon kivül -életem értelmét adják.

Szőlő és Bor

 

 

 

A bor évezredek óta társunk.Kinek jó társ,kinek rossz.A mértékkel fogyasztónak jó barát.Napjait megszépíti, nehézségeken segíti át,bújában-bánatában  vigasztalja.Annak meg,aki mértéktelenül fogyassza,ellene szegül.Leigázza,rabjává teszi,elméjét folyamatossan gyengíti.S ha ebből sem okul ,végül megöli. 

 

 

 

 

Amig élek nem fogom elfelejteni gyerekkorom két és három emberes borait.Abban az időben falun divat volt,hogy a már nagyobbacska gyerekeket főleg szüret után,mikor még jócskán volt újbor a pincékben,kostolóra invitálták a borosgazdák.Ha valaki nem tudná,hogy mit jelent a két és három emberes bor,hát az a bor besorolása volt köreinkben.Magyarán kétemberes borról akkor beszéltünk,ha két embernek kellett lefognia a harmadikat ahoz,hogy az a kinált bort meg tudja inni.Mert cudarul ecetes,savanyú,vagy hordóízű borok készültek akkoriban.Legalábbis a mi falunkban ez így volt .Járta is a mondás,hogy:"nem az íz számít,az a lényeg,hogy butitson".Hát butitott is rendesen.Volt  is mindig a faluban pár deliriumos egyén,akik már kora délután fehér egereket láttak szaladgálni,meg sajnos olyanok is akadtak akik végül felakasztották magukat.Aztán teltek múltak az évek,évtizedek és vagy húsz év után abban a szerencsében volt részem,hogy magyarországi látogatásaim során kaptam egy-egy palack bort kostolóba.Nem tudom miért,de valahogy arra az "ízre" számitottam, amit kamasz koromból ismertem.De hála a jó Istennek igazán finom,gyümölcsös borok voltak,s első gondolatom az volt,hogy ebből azért lehetne pár akó a pincében.Azok akik jó saját borral rendelkeznek,vagy azok akik termelőtől veszik a bort,azok most megértenek.Mert ők ugyanúgy fanyalognak mint én,egy párszáz forintos nagykereskedelemben árusított bor láttán.Azok ugyanúgy tudják mint én,hogy azok a "borok" nem sok szőlőt láttak.Azok ugyanúgy tisztában vannak vele mint én,hogy- fogalmazzunk szeliden-fogalmunk sincs arról, mit tartalmaznak igazából.Ha pedig egy kicsit tovább megyünk,gondoljunk csak a saját kemencében sütött otthoni kenyérre.Akinek még volt része benne,az tudja hogy  azt még csak egy lapon sem lehet említeni a boltban vettel.Mint ahogy a jó házi bort sem.Ezzel pedig el is értünk megint az egyszerűen és olcsón mottóhoz.Mert hosszú távon,viszonylag kevés befektetéssel olcsóbb,jobb,egészségessebb és egyedibb borhoz jutunk,ha azt magunk készítjük.Ehez csak a borkészítés technológiai és higéniai szabályait kell szigorúan betartanunk.Ez pedig igazán nem nehéz.Ha pedig valaki azt gondolja,hogy erre csak szőlősgazdák képesek,az téved.Segítségképp most minden laikusnak,hogy hogyan is csináltam én.Mert ez év,azaz 2012 tavaszán én is csaknem a nulláról indultam.Mint ahogy a szőlőről részben már leirtam számottevő szőlőm csak a Noah volt,azt is eligértem másoknak,mert abból én  magamnak nem akartam bort készíteni.De térjünk csak vissza a kezdetekhez.Még nyár elején megvettem a szőlődarálót,a szőlőprést használtan.Mindkettőt megválogattam,több hirdetést is összehasonlítottam,szinte újszerű állapotban vettem őket.Nyár közepén a hordók kerültek sorra.Használtan vettem egy 120 litereset,újonnan meg egy 30 és 50 literest.Mivel vörösbort szándékoztam készíteni,így természetesen csak tölgyfahordókat vettem.Az akáchordók valamivel olcsóbbak,de igazából csak fehérborok tárolására alkalmasak,sőt némelyik fajtánál még előnyösen is hatnak azok zamatára.A tölgyből készült erjesztőkádat a szőlővel együtt kaptam,azt tehát nem kellett vennem.Így aztán meg is volt a kezdéshez minden.Természetesen használhatunk jóval olcsóbb üvegballonokat is,de azokban nem fogunk tudni olyan jó mínőséget készíteni,mint fahordókban. A tárolóedények tisztasága nagyon fontos a borászatban.Nagyon sok borbetegséget megelőzhetünk már csak azzal,hogy ha  gondosan előkészítjük őket a szüretre.Hordóimat először teletöltöttem hideg vízzel,majd egy teljes hetet állni hagytam.Utána jött a forrázás,(többször)trisós áztatás,majd többszöri öblítés.Majd mégegyszer az egész folyamat elölről.A használtan vett hordónál ebbe az egész folyamatba plusszként még beiktattam egy kénes áztatást,mivel nem tudtam,hogy mennyire volt helyesen kezelve mielőtt megvettem volna.A kénes áztatásról talán csak annyit,hogy a 120 liter vízhez 14gramm borként adtam.A hordók mosásának befejező fázisa mindig a kostolás legyen.Az utolsó öblítésnél engedjünk le egy kis pohár vizet és azt kostóljuk meg.Ha zavaró,nem odaillő ízt érzünk,ill.vízünk kellemetlen illatú,csúnya színű,akkor tovább kell folytatnunk tárolóedényeink tisztítását.Régi,csúnyán elhanyagolt hordóknál sajnos néha ez sem segít.A hordó dongáiba beívódott penészt,annak dohos szagát a leírt módon nem tudjuk megszüntetni.Olyankor-ha minden áron meg akarjuk menteni- kádárhoz kell fordulnunk.Aki aztán szétszedi, újra csiszolja és égeti a dongákat.Egyben azonban biztossak lehetünk.Ennek megelőzése sokkal olcsóbb.Mosás után hagyjuk-ha abba nem kerül mindjárt bor-pár napig az akona nyílásra fordítva kicsepegni,száradni.A harmadik, de legkésőbb negyedik napon egy nem csöpögő kénszeletet égetünk el benne úgy,hogy a kénszeletet felül gyújtjuk meg,majd azt kb.a hordó közepéig belógatjuk.Erre a célra legjobban egy vékony drót felel meg amire felhúzzuk a kénszeletet,majd a végét behajlítjuk.Hogy megelőzzük hordónk nyilásának sérülését,a dugó aljába egy u-szöget verünk és arra akasszuk drótunkat.A kénszeletet elégése után feltétlenül vegyük ki.Ha esetleg többszöri próbálkozás után sem ég el,akkor még nem elég tiszta a hordó. Egyébként a csepegtetés és a hordó száradni hagyása azért fontos,mert abban a kén és a víz találkozásakor kénsav keletkezik.A kénsav beleül a hordó dongáiba és tönkreteszi azt.Most,-e sorok írásánál tünt csak fel,hogy ha így folytatom,akkor ebből nem egy egyszerű beszámoló és segítő jellegü írás lesz.Hiszen csak a tárolóedényekről,azok kezeléséről és karbantartásáról oldalakat lehetne teleírni.Ezért most arra is felhívnám a figyelmet,hogy bármennyire is egyszerűen készíthető egy jó házi bor, szőlészeti-borászati szakkönyvek  olvasása nélkül nem igen lehet jó eredményeket elérni.Itt most testvéremre kell,hogy gondoljak,aki teljesen autodidakta módon,könyvekből sajátitotta el ezt az ősrégi tudományt és komoly meglepetést okozott nekem kitűnő rizlingjével.Szóval ott tartottam,hogy mivel nekem sem volt ebben az évben még elég szőlőm,így rá voltam kényszerítve,hogy vegyek.Idén 100 és 150 forint között árulták,fajtától,minőségtől függően.Egy kedves ismerőstől vettem aztán végül is egy mázsát,ahhoz hozzászedtem még 20 kiló vegyeset a szőlőmből,meg 10 kiló Othellót édesanyám kertjéből.Ez most egy kis ellentmondás az előbb leírtakhoz,ezért hadd tegyem itt hozzá,hogy én szinezésre,saját célra igenis használom a fajtát.Szívesen idézném az Új Szóban megjelent cikket is az Othellóról,miszerint " A direkttermők mértéktelen terjedését Magyarországon elsőként egy 1923-ban elfogadott törvénycikk segítségével próbálták korlátozni úgy, hogy tiltották az ide tartozó fajták vesszőinek a forgalombahozatalát. 1929-ben a törvényalkotók tovább mentek, megtiltották az ide sorolható fajták telepítését is. Az 1938. évi, hegyközségekről, valamint szőlő- és gyümölcsgazdálkodásról szóló törvény kimondta a „közvetlenül termő” amerikai, vagy hibrid fajták telepítésének, illetve felújításának a tilalmát. E törvény sajátossága az, hogy az Othellónak kegyelmet adott: felhasználását 10 százalékig engedélyezte vörösborok színének a javítására. A direkttermőkre vonatkozó törvények, rendeletek hosszú időn át nem érték el a kívánt hatást. E fajták telepítésével, ültetvényeinek felújításával, újratelepítésével ezért a bortörvény is foglalkozott. Ezúttal a többivel együtt az Othellót is pusztulásra ítélték."Szóval most megint nem akarok túlzottan szakmai dolgokba belemenni,de nálam az Othello, mint ahogy már emlitettem is -csak színezésre- a nagy kivétel a direkt termők körében.Egyébként meg ha megtekintjük a következő listát,talán tisztább képet kapunk.

 -a fehérborok metilalkohol-tartalma 30-120 mg/l,

  -a vörösboroké 40-200  mg/l,

 -a direkttermőké 40-300 mg/,

Szóval megtörtént a szüret,ahol a tisztaság ismételten nagyon fontos dolog.Figyeljünk rá,hogy ne kerüljön a fürtök közé idegen anyag.Amit nagyon fontosnak tartok,az a bogyózás.Lebogyózott szőlőből  jobb mínőségű bort készíthetünk,ezért ne sajnáljunk erre a műveletre időt és fáradtságot.A nagygazdaságoknál ezt bogyózógépek végzik,de ezt -ha van rá pénzünk-mi is megtehetjük.Úgy 70000Ft körüli árért már kapható kézi zúzú-bogyozó.Ezt én családi segítséggel végeztem,igaz eltartott egy darabig,de addig is együtt volt a család,miközben ízeseket beszélgettünk.Ennek ellenére azért már tervbe van véve egy szőlő zúzó-bogyozó vásárlása,mert ami 150 kilónál még esetleg kellemes,az úgy 3-400 kiló felett nagyon időigényes és fárasztó tud lenni.Az   erjesztőkádba darált bogyókra kevés,hektóliterenként 15g kénport szórunk,ezzel meggátoljuk a káros élesztőgombák elszaporodását. Hűvös,nem megfelelő időjárás esetén,ha a must forrása nem indulna be,sem kell a drága fajtaélesztőt megvennünk.Vagy felfűtjük a helyiséget,vagy pár liter mustot meleg helyre viszünk,majd az erjedés beindulása után azzal"beoltjuk"a többit.Ne feledjük,hogy az erjedés közben keletkező szén dioxid mérgező gáz!Fontos még a napi többszöri, a szén dioxid által felemelt törköly lecsömöszölése és az erjesztőkád fóliával való letakarása.Ne fedjük,hogy ezt az eljárást csak a vörös borok készítésénél alkalmazzuk, a színezőanyagok jobb kioldódása miatt.Fehér boroknál másképp járunk el!8-10 nap elteltével borunkat hordókba fejtjük,a törkölyt pedig kipréseljük.Az esetleges utóerjedés miatt hordóinkat  borunk esetleges felhabzása és az azzal járó kifutása miatt csak 3/4-ig töltsük fel!Használjunk kotyogót ,nehogy idegen anyag kerüljön borunkba.Az erjedés befejezése után feltölthetjük hordónkat,hordóinkat de még ne zárjuk le őket teljesen.Én ezt úgy oldom meg,hogy a dugót csak keresztben fektetem a nyílásra.Ez nagyon fontos arra az esetre,ha esetleg borunk még váratlanul "megmozdulna".Ez meleg pincéknél,esetleg pince hiányában melegebb helységeknél könnyen előfordulhat.Az erjedés lecsengése után hordónkat,vagy  üvegballonunkat -ha borunkat hordó hiányában abban készítetttük-teljesen lezárjuk.Mivel a hordóban lévő borunk a hordó dongáin keresztül ha nagyon gyengén is,de párolog,ezért azt hetente ellenőrizzük és szükség esetén töltögessük.Nagyon fontos,hogy az darabban hosszabb ideig ne álljon! December közepéig-végéig borunk letisztul,fel kell készülnünk az első fejtésre.Én ezt mindig gumicsővel végzem úgy,hogy a gumicsőhöz egy vékony bambuszszálat kötözök.De ez lehet mogyoróvessző is,vagy merev műanyag.Vasat semmi esetre se használjunk,de réz vagy aluminiumdrót ugyanúgy alkalmas .A bambusz vége a hordó nagyságától  függően áll ki pár centiméterrel hosszabban a gumicsőénél.Így az nem ér bele a seprőbe,a bort arról le tudjuk fejteni.Arra viszont ügyelnünk kell,hogy a fejtést ne szakítsuk meg,borunkat folyamatossan engedjük át egy másik edénybe.Ellenkező esetben a gumicsőből visszafolyó bor felkavarja a hordó alján lévő seprüt.Borunk első,nyílt fejtése,ami annyit jelent,hogy az érintkezik a levegővel,nagyon fontos a bor további fejlődéséhez. Még egyszer,mert nagyon fontos.Borunkat ne hagyjuk darabban! Ha nincs mivel töltögetnünk,akkor fejtsük át kisebb hordóba vagy üvegballonba,esetleg korsóba,vagy palackozzuk azt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 3
Heti: 19
Havi: 108
Össz.: 84 556

Látogatottság növelés
Oldal: Szőlő és Bor
Szőlő, Bor,Méz - © 2008 - 2024 - mez-szoeloe-bor.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »