Magamról
Huszonnégy év németországi tartózkodás után tértem vissza hazánkba.Magammal rengeteg tapasztalatot, élményt,és Zander kaptáraimat hoztam.Szeretni is ott,Bajor földön tanultam meg igazán ezeket a kis csodálatos lényeket,akiknek a mézet,propoliszt,viaszt és méhpempőt köszönhetjük.De menjünk csak vissza a kezdetekhez.
1964-ben nagyapámmal,annak méhesében. Nagyon hamar,úgy öt éves koromban kerültem először kapcsolatba méhekkel.Nagyapám tartott akkoriban vagy 30 méhcsaládot 22 keretes nagyboconádi kaptárakban. Ha szeretni akkor még nem is,de tisztelni ezeket a drága bogarakat már akkor megtanultam. Nagyapám halála után állatorvos édesapám örökölte az állományt,akivel aztán együtt méhészkedve kaptam bepillantást egy majdnem tökéletes-néha csodaszép,néha tragikus-csodavilágba.Ami aztán a 80-as évek elején ért egyik napról a másikra -az akkori tsz felelőtlen permetezése miatt-hirtelen véget.Visszarepülni még csak visszarepültek az épp hordásban lévő méhek, de aztán lehulltak az udvaron,a kaptárak előtt,a kertben. Emlékszem ma is,hogy könnyes szemmel söpörtük össze a több centiméter vastagságban heverő bogarak százezreit, millióit.Ötven családunk volt akkor.Apám egészségi állapota is megromlott,eladtunk mindent,ami maradt.Pedig micsoda idők voltak!Az atka ugyan akkor már megtalálható volt a nyugati országrészekben,de mi csak hallomásból ismertük.És még egy érdekesség azokból az időkből.Akkoriban attól tartott a méhész szakma,hogy a méhészetek lassan megszünnek az országban, a méhész ha lassan is, de biztosan a kihaló fajok listájára kerül.Úgy mint most németországban,ahol a méhészek zöme idős,s nincs utánpótlás.A méhészetről mint nagy szerelemről itt talán ennyit,a méhekről menüpontban majd bővebben foglalkozom velük.
Szőlő és bor.
1976-ban végeztem Balatonbogláron szőlész szakon.
Ha első szakmámtól el is szakadtam,-szereztem mellé még párat-a kertészkedés,szőlészkedés imádata, a jó bor szeretete végig kísérte életemet.Mint ahogy egy jó asszony nélkül sem lenne teljes az élet,úgy lenne üres és unalmas az élet szőlő és bor nélkül.Majd a szőlő és bor menüpontban erről is bővebben.